33. Konspirationsteorier och internet med Andreas Önnerfors
I och med internet och ny teknologi sprids konspirationsteorier snabbare än någonsin förr. Andreas Önnerfors är idé och lärdomshistoriker och forskar kring konspirationsteorier från franska revolutionen och framåt. Tillsammans med Henrik Enström diskuterar han allt från vaccinmotståndet till flat earth society och reder ut skillnaden mellan en konspirationsteori och en teori om en konspiration.
32. Studera programmering med Sara Wickenberg
Vad är skillnaden mellan att studera programmering på yrkeshögskolan jämfört med universitetet? Let’s tech-poddens femte säsong drar igång med ett samtal med Sara Wickenberg, enhetschef på yrkeshögskolan Campus Mölndal. Tillsammans med Henrik Enström diskuterar hon sin egen karriärsresa från programmerare till utbildningsledare och hur synen på yrkeshögskolans IT-inriktning har förändrats under det senaste decenniet.
31. Göteborg 2020 med Peter Grönberg
Peter Grönberg är VD för Göteborg & Co, ett kommunalägt bolag som verkar för turism, kultur och evenemang. I det sista avsnittet för säsongen tittar vi närmare på det turbulenta året som gått och vad det har betytt för Göteborg som stad. Till vilken grad har pandemin påskyndat digitaliseringen och vilka lösningar är här för att stanna?
30. Stöd efter uppsägningen med Paul Garside
En av coronapandemins olyckliga effekter är att många förlorar sina jobb. Veckans avsnitt av Let’s tech-podden handlar om stödet som man kan få som uppsagd och kollektivavtalsansluten tjänsteman inom privat sektor. Paul Garside är specialist på att starta eget på TRR (tidigare Trygghetsrådet) och berättar om sina erfarenheter som rådgivare, den nya gigekonomin och de vanligaste vägarna tillbaka till arbetslivet.
29. Hack the crisis with Annaam Butt
When Europe was first hit with the coronavirus back in March, the non-profit organisation OpenHack decided to help and hosted a 48 hour long hackathon coined Hack the Crisis. In today’s episode of Let’s tech-podden, Henrik sits down with hackathon leader Annaam Butt to talk about the solutions that came to fruition, open source and how you can get involved.
28. Hållbart entreprenörskap med Mariah ben Salem Dynehäll
Hur skapar man ett hållbart företag? Mariah ben Salem har med sina 19 år som VD på Drivhuset i Göteborg sett människors förväntningar förändras, med allt större kundkrav på samhällsnytta och miljö. I veckans avsnitt av Let’s tech-podden berättar hon om en bransch präglad av osäkerhet, där hållbarhet numera spelar en affärskritisk roll.
27. IT, krishantering och corona med Jonas Landgren
Vilken roll spelar IT-system för Sveriges krishantering? Det tar vi reda på i veckans avsnitt av Let’s tech-podden, som tar sig an coronapandemin från ett IT-perspektiv. Jonas Landgren är docent i informatik och forskar om användningen av IT i krissituationer på Göteborgs Universitet. Intervjuar gör Henrik Enström.
26. Låneförmedling utan vinster med Andreas Johansson
Hur fungerar en låneförmedlare som inte kan ta ut vinst? Det tar vi reda på i det 26 avsnittet av Let’s tech-podden, som gästas av Andreas Johansson, VD och medgrundare av Låntagarnas. Tillsammans med Henrik Enström diskuterar han varför låneförmedlare som Lendo, Zmarta och Sambla har fått allt större makt på lånemarknaden och hur det kommer sig att Låntagarnas är ett aktiebolag med vinstutdelningsbegränsning.
25. Vattenåtervinning med Isabella Palmgren
Vattenbrist är ett problem världen över och har de senaste åren kommit att drabba även Sverige under sommarmånaderna. Ändå använder vi stora mängder dricksvatten där det inte behövs, i allt från tvättmaskiner till toaletter. Isabella Palmgren har tillsammans med sitt nystartade bolag Mimbly uppfunnit en produkt som återanvänder tvättvatten och filtrerar bort mikroplaster. Tillsammans med Henrik Enström diskuterar hon vattnets framtid och vad vi kan göra för att spara på vår främsta källa till liv.
24. Agil rekrytering med Lovisa Ehrenborg
Rätt person på rätt plats, visst låter det enkelt? Men Göteborgs IT-sektor har vuxit med raketfart det senaste decenniet och med den kompetensbristen. Lovisa Ehrenborg är rekryteringsexpert och gäst i Let’s tech-poddens säsongsnya avsnitt. Tillsammans med Henrik Enström diskuterar hon hur ett agilt arbetssätt kan hjälpa en föränderlig bransch.
23. Spel med Brjánn Sigurgeirsson
Brjann Sigurgeirsson är grundare och VD för de världskända spelföretagen Thunderful och Image & Form i Göteborg. I samtal med den tillika spelentusiasten Henrik Enström berättar han om förändringarna som spelindustrin har genomgått i takt med digitaliseringen och vad som egentligen gör ett spel populärt. Det här är det första avsnittet som är inspelat under den rådande coronapandemin.
22. Mobilberoende med Nanna Gillberg
Har du en mobil? I så fall bör du lyssna på Let's tech-poddens 22 avsnitt med forskaren och författaren Nanna Gillberg. Tillsammans med Henrik Enström talar hon om mobilens inverkan på våra sociala relationer och vad det gör med vår koncentrationsförmåga och kreativitet att ständigt vara kontaktbara och distraherade.
21. Blockchain with Juho Lindman
With any disruptive new technology, there will be a certain level of hype. Blockchain has been no exception, with bitcoin and other cryptocurrencies spearheading its way into the mainstream. In the 21st episode of Let’s tech, we take a closer look at the concept of blockchain, its mysterious origins and most famous applications. Henrik speaks to Juho Lindman, director of the Blockchain Lab at the University of Gothenburg, who researches uses for blockchain in the public sector.
20. Sjuk av stress med Natali Suonvieri
Natali Suonvieri var bara 25 år när hon blev utbränd. Istället för att gå tillbaka till sin karriär som marknadsförare efter sjukskrivningen startade hon forumet Stressgäris, som idag har 6000 medlemmar. I Let’s tech-poddens 20:e avsnitt intervjuas hon om arbetsrelaterad stress, vilka varningstecken man ska se upp med och vad man som arbetsgivare kan göra för att förebygga utbrändhet hos sina anställda.
19. Medtech med Magnus Littorin
Magnus Littorin är data- och AI-specialist på Microsoft med fokus på hälso- och sjukvård. Tillsammans med Henrik Enström diskuterar han det senaste inom medtech och hur man med hjälp av den senaste tekniken kan underlätta för patienter såväl som läkare och vårdpersonal. Observera att det här avsnittet spelades in innan coronaviruset kom till Sverige.
18. Förnybar plast med Elin Tornblad
Visste du att plast är oljebaserat och tar mellan 450 till 1000 år att bryta ner? Elin Tornblad studerar på Chalmers och arbetar för Potato Plastic, en startup i Göteborg som börjat tillverka påsar och snabbmatsförpackningar i potatisplast. Tillsammans med Henrik Enström pratar hon om behovet av att minska den vanliga plastanvändningen och satsa på förnybara material.