Flyttade till Sverige för att jobba som utvecklare
Amir Motamedi är en erfaren utvecklare och IT-konsult med rötter i Iran. I september 2022 blev han anställd av Codic och flyttade till Sverige på ett arbetstillstånd. Sedan dess har han inte bara gjort sig hemmastadd i sin roll som IT-konsult, utan även behövt navigera kulturella skillnader och anpassa sig till livet i ett nytt land. I Mitt yrkesliv delar Amir med sig av sina erfarenheter och ger råd till de som överväger att lämna sitt hemland och göra karriär i en helt ny kontext.
Jag heter Amir Motamedi och arbetar som utvecklare och IT-konsult i Göteborg.
Utbildad inom Information Technology Management (M.Sc.) på Shahid Beheshti University.
Har jobbat på Codic sedan september 2022.
På fritiden gillar jag att umgås med nära och kära, titta på film och spela sällskaps- och multiplayerspel.
Det har varit en utmanande och givande erfarenhet att flytta till Sverige för att jobba som utvecklare. Den kulturella skillnaden och språkbarriären var till en början skrämmande, men jag har också känt mig välkommen och inkluderad av de jag mött. Att behöva anpassa sig till en ny miljö har också gjort att jag fått nya perspektiv på tillvaron.
Min roll som utvecklare och projektledare på en startup kräver ett kreativt tänk och kunskaper i Python, React och JS. Det är ett flexibelt jobb som bygger på att ta många egna initiativ. Dessutom har jag som projektledare ansvaret att organisera arbetet, fördela arbetsuppgifterna och se till att de blir gjorda.
Anledningen till att jag ville bli utvecklare var att jag upptäckte att jag har lätt för kreativ problemlösning. Dessutom har mjukvara potentialen att göra en positiv påverkan på samhället genom att ta sig an frågor inom vård och omsorg, utbildning, transport och hållbarhet. Ingenting ger mig mer tillfredsställelse än att se hur programvara kan förenkla människors liv.
När jag kom till Sverige stötte jag på skillnader i både arbetskultur och kommunikationsstil. I mitt nuvarande jobb betonas balansen mellan arbete och fritid samt öppen kommunikation, medan den organisation jag arbetade på i Iran tenderade att vara formell och ha en mer hierarkisk struktur. I Sverige pratar man också om samarbete och teamwork, medan man i Iran tenderar att arbeta mer självständigt. För att navigera dessa skillnader har jag varit tvungen att hitta en balans mellan att vara en lagspelare och samtidigt visa min individuella expertis.
Flyttprocessen har varit komplex och inneburit praktiska och logistiska problem. Det har varit en utmaning, men jag har fått mycket hjälp av Codic när det kommer till att skaffa nödvändiga dokument och hitta ett bra boende. Det har också varit en inlärningsprocess rent kulturellt och jag är tacksam för det stöd och den vägledning jag fått från kollegor och vänner. Varje månad arrangeras det dessutom aktiviteter med de supertrevliga kollegorna på Codic och det har varit ett bra sätt att känna sig som en del av något och bygga upp en känsla av gemenskap. Att gå en språkkurs i svenska har varit avgörande för mig när det kommer till att förstå och integrera mig i den svenska kulturen.
Jag tycker att det roligaste som hänt hittills har varit att arbeta tillsammans med ett team som har mycket talang och olika erfarenheter och bakgrunder. Det har gjort att jag har utmanat mig själv och kunnat växa i min yrkesroll. Dessutom har flytten till Sverige gjort att jag kunnat fördjupa mig i en ny kultur, lära mig ett nytt språk och utforska nya platser, vilket har varit både spännande och berikande.
Mitt tips till andra som funderar på att flytta till ett nytt land för att jobba är att lära sig så mycket som möjligt om kultur och arbetsmiljö innan man flyttar. Det är också viktigt att vara öppensinnad, flexibel och anpassningsbar. Att söka råd från andra som har flyttat till samma land gör också övergången smidigare.